Skip to main content
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ  

Persona HRMS ver. 7.2.0 (12/01/16)

Τροποποίηση περιόδου υποβολής Α.Π.Δ Δώρου Χριστουγέννων & Δώρου Πάσχα

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις (ΙΚΑ Αρ.Ε40/535/28-7-2015 & Ε40/907/14-12-2015) η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβαίνει στην αλλαγή της μέχρι σήμερα περιόδου Υποβολής του Δώρου Χριστουγέννων και Δώρου Πάσχα “εναρμονίζοντάς την με την υποχρέωση καταβολής τους για την αποτελεσματικότερη και ορθή αντιστοίχιση των δηλωθεισών από ΑΠΔ εισφορών με τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβληθούν” .

Συγκεκριμένα το Δώρο Χριστουγέννων του προηγούμενου έτους θα πρέπει να υποβάλλεται με την ΑΠΔ της μισθολογικής περιόδου του Ιανουαρίου ενώ το Δώρο Πάσχα αυτής του Μαίου (όταν το Πάσχα είναι στον Απρίλιο) με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα έτσι ώστε η υποχρέωση καταβολής εισφορών να προκύπτει από την μισθολογική περίοδο υποβολής τους.

Εργασίες (Λειτουργία) - Α.Π. Δήλωση (ΑΠΔ) ΙΚΑ σε Ηλεκτρονική Μορφή

Νέα αυτόματη Επεξεργασία στοιχείων

Οι ενέργειες που απαιτούνται ανάλογα με κάθε περίπτωση συνοψίζονται στην παρακάτω περιγραφή. Πρακτικά εάν μεν έχουμε την πρόθεση να καταβάλουμε τις εισφορές του δώρου τον επόμενο (και όχι μεθεπόμενο) μήνα της μισθολογικής περιόδου στο οποίο εντάσσεται, τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το νέο πεδίο Υποβολή Δώρων που παρέχει με τις εξής επιλογές:

  • Κανονικά ή δεν Αφορά
  • Μόνο Δ.Πάσχα (για άλλη περίοδο)
  • Μόνο Δ.Χριστουγέννων (για άλλη περίοδο)
  • Χωρίς Δ.Πάσχα
  • Χωρίς Δ.Χριστουγέννων
  • Ενσωμάτωση Δ.Π άλλης περιόδου
  • Ενσωμάτωση Δ.Χ άλλης περιόδου

Κανονικά ή δεν Αφορά
Η επιλογή αυτή είναι για τις περιπτώσεις που είτε δεν σχετίζονται με δώρα είτε το δώρο θα καταβληθεί στον ακριβώς επόμενο μήνα της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου. Για παράδειγμα αυτή η επιλογή ισχύει oταν θέλουμε το Δ. Χριστουγέννων να συμπεριληφθεί στην Α.Π.Δ του Δεκεμβρίου  προκείμενου να καταβάλουμε τις εισφορές του τον Ιανουάριο..

Μόνο (το δώρο)
Οι επιλογές αυτές παράγουν κινήσεις ΑΠΔ που αναφέρονται αποκλειστικά στο επιλεγμένο «δώρο» (Πάσχα ή Χριστουγέννων). Προκειμένου να ενσωματωθεί το δώρο σε άλλη περίοδο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία.

Χωρίς (το δώρο)
Οι επιλογές αυτές παράγουν κινήσεις ΑΠΔ που αποκλείουν κινήσεις «δώρου» (Πάσχα ή Χριστουγέννων) διότι ο χρήστης  έχει την πρόθεση να τις εντάξει σε επόμενο μήνα.

Ενσωμάτωση (δώρου)
Οι επιλογές αυτές παράγουν κινήσεις ΑΠΔ για την επιλεγμένη περίοδο, και επιπλέον συμπεριλαμβάνουν τις κινήσεις (δώρου) που έχουν παραχθεί σε άλλη περίοδο με την επιλογή «Μόνο» (βλ. παραπάνω)

Αν για παράδειγμα θέλουμε να πληρώσουμε το δώρο Χριστουγέννων το μήνα Φεβρουάριο αντί του Ιανουαρίου τότε θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:

  1. Να ζητήσουμε Νέα αυτόματη Επεξεργασία στοιχείων για το μήνα Δεκέμβριο με επιλογή Υποβολή Δώρων: Μόνο Δ.Χριστουγέννων (για άλλη περίοδο)
  2. Να αλλάξουμε ημερολογιακό έτος και να ζητήσουμε Νέα αυτόματη Επεξεργασία στοιχείων για το μήνα Ιανουάριο με επιλογή Υποβολή Δώρων: Ενσωμάτωση Δ.Χ άλλης περιόδου

O χρήστης δεν χρειάζεται να ορίσει κάτι άλλο, το σύστημα θα διαγνώσει αν τα προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί και αν όχι θα καθοδηγήσει το χρήστη προκειμένου  να τα ικανοποιήσει.

Προσοχή: Kατά την ενσωμάτωση των κινήσεων (δώρου) δεν γίνεται έλεγχος ως προς τα δεδομένα του. Ο έλεγχος πραγματοποιείται κατά την παραγωγή των κινήσεων Α.Π.Δ απο την επιλογή «Μόνο (το Δώρο)».

Γενικά - Χειρισμός

Προστέθηκε αρίθμηση στις περισσότερες επιλογές των μενού της Persona προκειμένου ο χρήστης να τις εντοπίζει ευκολότερα, με απλή πληκτρολόγηση της αριθμησής τους .

Απαιτούμενες ενέργειες ΠΡΙΝ την εγκατάσταση της νέας έκδοσης

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση της νέας έκδοσης επιβεβαιώστε ότι έχετε backup των αρχείων της εταιρίας.

Απαιτούμενες ενέργειες μετά την εγκατάσταση της νέας έκδοσης

Καμία.


 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ